Tarta kibica, czyli tarta owocowa z pana cottą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Źródło energii przy ekscytującym meczu. Wspaniała tarta na różne okazje. Polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    250 g mąki
    125 g cukru pudru
    125 g masła
    1 jajko
    szczypta soli
    KREM - PANA COTTA:
    250 g śmietany 30%
    laska wanilii
    1 szklanka cukru pudru
    1/3 szklanki wrzątku
    3 łyżeczki żelatyny
    DEKORACJA:
    10 świeżych truskawek
    1 banan
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka bezbarwna (Tortenguss)
    2 szklanki wody/wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Panna cotta

Tarta kibica, czyli tarta owocowa z pana cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać masło i siekać nożem aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
  • 2. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
  • 3. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
  • 5. Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej masłem i posypana tarta bułką foremkę (27cm). Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
  • 6. Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
  • 7. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
  • 8. KREM – PANA COTTA:
    Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka.
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
  • 9. Do rondelka wlać rozpuszczoną żelatynę, dodać śmietanę, nasionka z laski wanilii i cukier puder. Wymieszać i doprowadzić do lekkiego zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
    Przestudzony krem nalać na tartę.
    Ciasto wstawić do lodówki aby zastygł krem (na ok. 1 godzinę).
  • 10. DEKORACJA:
    Truskawki umyć, obrać ze szypułek i pokroić na połówki.
    Tartę z zastygniętym kremem wyjąć z lodówki. Na dolną połowę tarty położyć połówki truskawek.
  • 11. Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Położyć je na górną część tarty.
  • 12. Galaretkę truskawkową przygotować według instrukcji na opakowaniu w 1 szklance wrzątku, galaretkę bezbarwną (Tortenguss) przygotować również w 1 szklance wody.
  • 13. Tężejące już galaretki wlać na tartę. Truskawkową na dolną część, bezbarwną na górną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować