Tarta kibica, czyli tarta owocowa z pana cottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać masło i siekać nożem aż masło będzie w malutkich kawałeczkach.
2.Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
3.Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
4.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
5.Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej masłem i posypana tarta bułką foremkę (27cm). Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
6.Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
7.Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
8.KREM – PANA COTTA:
Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać nasionka.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku.
9.Do rondelka wlać rozpuszczoną żelatynę, dodać śmietanę, nasionka z laski wanilii i cukier puder. Wymieszać i doprowadzić do lekkiego zagotowania. Odstawić do wystudzenia.
Przestudzony krem nalać na tartę.
Ciasto wstawić do lodówki aby zastygł krem (na ok. 1 godzinę).
10.DEKORACJA:
Truskawki umyć, obrać ze szypułek i pokroić na połówki.
Tartę z zastygniętym kremem wyjąć z lodówki. Na dolną połowę tarty położyć połówki truskawek.
11.Banana obrać ze skórki i pokroić w plastry. Położyć je na górną część tarty.
12.Galaretkę truskawkową przygotować według instrukcji na opakowaniu w 1 szklance wrzątku, galaretkę bezbarwną (Tortenguss) przygotować również w 1 szklance wody.
13.Tężejące już galaretki wlać na tartę. Truskawkową na dolną część, bezbarwną na górną.
Komentarze