Tagliatelle z paskami cukinii

4.5 (171 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świeże tagliatelle i lekka cukinia to danie, które sprawdza się doskonale, choć wymaga dość sprawnej koordynacji działań.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tagliatelle: 250 gramów
    - cukinie małe: 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z paskami cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy posoloną wodę na makaron. Umyte cukinie kroimy z każdej strony na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Używamy samego miąższu, gniazda nasienne wyrzucamy. Na głębokiej patelni przysmażamy posiekany czosnek i, kiedy zacznie się lekko rumienić, dodajemy cukinię i dusimy ją, mieszając. W tym samym momencie do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (świeży makaron potrzebuje zazwyczaj ok. 4 minut).

    Tyle czasu wystarczy, by cukinia straciła na objętości i poddusiła się, a zarazem zachowała sprężystość, nie oklapła i nie puściła zbyt dużo soku. Dodajemy pieprz i sól do smaku, a następnie szczypcami szybko przekładamy ugotowany makaron na patelnię. Przenosząc makaron, nie czekamy, aż całkiem odcieknie, na patelnię powinno trafić trochę wody po jego gotowaniu. Mieszamy makaron z cukinią, dodajemy trochę (pół łyżki) masła i posiekaną natkę, ponownie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować