szyszki toffi

4.96 (159 ocen)

  • 20 min

Błyskawiczna słodkość, w 10 minut po zrobieniu można zajadać się pysznymi domowymi ciasteczkami, bez pieczenia, bez nadmiaru naczyń do umycia :) Przepis na około 13 sztuk.

  • 20 min

Składniki:

  • 40 gramów masła lub margaryny (zdecydowanie polecam masło)
    25 gramów ryżu preparowanego
    180 gramów krówek ( u mnie około 12 sztuk)
Wystaw ocenę:

4.96 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Szyszki toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki pokroić sobie na mniejsze kawałki, przyspieszy to proces rozpuszczania.
    W dużym rondlu rozgrzać kawałki cukierków z margaryną, podgrzewać na maleńkim ogniu cały czas mieszając, dopóki krówki całkowicie się nie rozpuszczą, kiedy masa już będzie idealnie jednorodna wsypać ryż i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, aby masa równomiernie go pokryła. Z gorącej masy formować (robiłam to za pomocą dwóch łyżek) "szyszunie", układać na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Róbmy to sprawnie, bo masa dość szybko zastyga. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować