szybki barszcz czerwony z aromatem grzybów mun

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Jesienią o tym, że buraki są najlepsze nikogo nie trzeba przekonywać, o wielości pomysłów na zupę o nazwie barszcz również - bo każdy region ma swoje sposoby na podanie tej pysznej zupy. O ile do tradycji moich rodzinnych stron nawiązuję aromatem grzybowym, to same grzyby typowe dla mojej puszczy już nie są. Mając nie wiele produktów szukałam sposobu uzyskania aromatycznego wywaru za pomocą suszonych grzybów mun.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 duże ugotowane buraki
    1 jabłko
    2 ząbki czosnku
    plasterek imbiru
    2 łyżki oliwy
    ziele angielski, liść laurowy
    1 marchewka
    1 pietruszka
    majeranek
    łyżka sosu sojowego
    pieprz
    50g suszonych całych grzybów mun wraz z wodą z namoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony

Szybki barszcz czerwony z aromatem grzybów mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby mun 1. Do miseczki wsypujemy suszone kapelusze grzybów mun - zalewamy do pokrycia wrzątkiem.
  • 2. Obraną marchewkę i pietruszkę przesmażamy na oliwie razem z liściem laurowym, zielem angielskim i plasterkiem imbiru. Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby wraz z wodą, dodatkowo dolałam 2 szklanki wody i gotujemy do miękkości warzyw, tak by powstał nam wywar.
  • 3. Do wywaru dodajmy jabłko, rozgnieciony czosnek i pokrojone buraki - doprowadzamy do wrzenia, ale nie zagotowujemy. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, majerankiem i odstawiamy do naciągnięcia - przynajmniej 30 min

Porady

Jeżeli ktoś lubi bardziej kwasowy barszcz i chce uzyskać głębszy kolor można dodać 1-2 łyżki domowego octu jabłkowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować