SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiej margaryny Kasia

    4 szklanki mąki krupczatki

    1/2 szklanki cukru pudru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 żółtka

    2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

    2 kg jabłek, najlepiej renety

    2 łyżeczki cynamonu

    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do białek

    4 łyżki bułki tartej

    cukier puder - do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka spod samiuśkich tater - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny.
    Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).

  • 3. Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC.
  • 4. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.Na to wyłożyć jabłka, ubite białka z 2 łyżka mi cukru
    i na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
  • SZARLOTKA SPOD SAMIUŚKICH TATER 5. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni.

    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować