Szarlotka spod samiuśkich tater - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
2.Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
3.Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC.
4.Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek.Na to wyłożyć jabłka, ubite białka z 2 łyżka mi cukru
i na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta.
5.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni.
Komentarze