Szare kluski z surowych ziemniaków z blendera z kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę nie za kwaśną drobniej pokroić, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, wsypać kminek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać olej (kapusta szybciej będzie miękka) i gotować bez przykrycia (woda odparuje, gdy za dużo zostanie to odlać) z 40 minut.
2.W garnku podsmażyć na oleju pokrojony boczek wędzony i świeży, pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, sól, pieprz mielony, do garnka wsypać ugotowaną kapustę z małą ilością płynu, wymieszać i zagotować, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
3.Ziemniaki obrane pokroić do dzbanka blendera, wlać wodę i mocno zmiksować, duże nylonowe drobne sitko postawić na garnku, wlać z blendera ziemniaki i zostawić na 20 minut do odcieknięcia wody z ziemniaków.
4.Wodę z ziemniaków delikatnie wylać, na dnie garnka ma zostać biała skrobia.
5.Wsypać z sitka ziemniaki do skrobi w garnku, wsypać mąkę, kminek, dodać jajko i wszystko łyżką dobrze wymieszać, porcje ciasta dać na płaski talerz.
6.W garnku zagotować wodę z olejem i solą, do wrzącej wody na średnim ogniu i z talerza łyżką zsuwać nie duże porcje klusek, po wypłynięciu na wierzch kluski gotować z 4 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz i kłaść następną porcję klusek, podawać z zasmażaną kiszoną kapustą.
Komentarze