Wszyscy znają klasyczną surówkę z marchewki i jabłka. A gdyby tak to ostatnie zastąpić innym, równie lubianym polskim owocem? Do marchewki świetnie pasuje także gruszka. To połączenie sprawia, że surówka jest niezwykle smaczna i słodka :)
10 min
Dla 2 osób
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier brzozowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
Surówka z marchewki i gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane marchewki i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Do startych warzyw dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę cukru brzozowego (tylko wtedy jeśli nasza marchewka nie jest zbyt słodka) oraz olej rzepakowy, dokładnie mieszamy i gotowe!
Surówka będzie idealnym dopełnieniem naszego obiadu i nada mu smakowitej, słodkiej nuty. Życzę smacznego! :)
Komentarze