Surówka z marchewki i gruszki

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Wszyscy znają klasyczną surówkę z marchewki i jabłka. A gdyby tak to ostatnie zastąpić innym, równie lubianym polskim owocem? Do marchewki świetnie pasuje także gruszka. To połączenie sprawia, że surówka jest niezwykle smaczna i słodka :)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 3 marchewki
    - 1 duża gruszka
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - cukier brzozowy (opcjonalnie)
    - szczypta soli
    - 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z marchewki i gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Do startych warzyw dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę cukru brzozowego (tylko wtedy jeśli nasza marchewka nie jest zbyt słodka) oraz olej rzepakowy, dokładnie mieszamy i gotowe!

    Surówka będzie idealnym dopełnieniem naszego obiadu i nada mu smakowitej, słodkiej nuty. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować