surówka "witaminka" z białej kapusty

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Surówka ta nawet po tygodniu stania w lodówce jest tak samo pyszna i odżywcza jak w dzień zrobienia. Surówka smakuje moim dzieciom i często wykorzystują ją do hot dogów domowej roboty.

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty białej
    2 szt marchwi
    2 szt cebuli
    pęczek natki pietruszki
    3 łyżki cukru kryształ
    1 łyżeczka soli

    ZALEWA :
    0,5 szklanki octu
    0,5 szklanki wody
    3 - 4 łyżki cukru kryształ
    łyżeczka soli
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka "witaminka" z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Oczyścić i obrać warzywa.
  • 3. Kapustę poszatkować i posiekać. Marchew zetrzeć na grubej tartce. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  • 4. Rozdrobnione warzywa wrzucić do miski, dodać sól i cukier, wymieszać.
  • 5. Zimną zalewę przelać do miski z warzywami i wymieszać.

Porady

Surówka dzięki zalewie nie traci swoich wartości odżywczych i długo zachowuje świeżość jak i swój wyjątkowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować