Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Przygotuj formę. Oddziel białka od żółtek. Ubijaj białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąke, delikatnie wymieszaj szpatułką, by składniki się połączyły. Tak przygotane ciasto przelej do formy. Piec w temperature 170* ok. 30 minut.
2.Masa śmietanowa:
Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodoną kremówkę ubijać dodając stopniowo serek mascarpone i cukier waniliowy. Gdy masa jest sztywna dodaj żelatynę.
3.Poncz:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać i schłodzić.
4.Dekoracja:
Schłodzoną kremówke ubij z cukrem waniliowym i żelatyną. Wybierz owoce według uznania.
5.Biszkopt przekrój na dwa blaty. Górny blat weź jako spód. Polej ciasto ponczem, posmaruj konfiturą, następnie wyłóż masę śmietanową (zostaw troche na bok ciasta). Przykryj drugim blatem. Pozostałą masą śmietanową posmaruj boki ciasta. Przygotuj dekoracje. Z masy śmietanowej zrób kleksy, ułóż owoce i polej bezbarwną tężejącą galeretką. Całość schłodzić.
Komentarze