Tak przygotowaną rybę można upiec w piekarniku jak i na grillu.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 tuszki ryby dorada (ok 30-40 dkg sztuka)
2 łyżki masło klarowane
koperek lub inne zioła np. kolendra
sok z połowy cytryny
tłuszcz do smażenia
2 kawałki foli aluminiowej
sól himalajska
pieprz świeżo mielony
0,5 kg warzywa( ja użyłam mrożonkę kalafior ,brokuł ,marchew)
Dorada pieczona w foli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawione tuszki ryb (bez głowy)dokładnie osuszyć -skropić sokiem z cytryny posolić i posypać pieprzem ma zewnątrz i w środku .Do środka tuszki ryb włożyć masło i zioła . Tak przygotowane ryby zawijam w folie aluminiową i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia na patelnie wlewamy tłuszcz rozgrzewamy i układamy paczuszki z przygotowanymi rybami . Czas smażenia zależy od wielkości ryb . Ja smażyłam 20 minut często przewracając z jednej strony na drugą .
W wolnej chwili proponuje wstawić wodę aby ugotować warzywa.
Upieczone ryby odwinąć z foli i wyłożyć na półmiski wraz z warzywami . SMACZNEGO.
Komentarze