Dorada pieczona w foli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną rybę można upiec w piekarniku jak i na grillu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 tuszki ryby dorada (ok 30-40 dkg sztuka)
    2 łyżki masło klarowane
    koperek lub inne zioła np. kolendra
    sok z połowy cytryny
    tłuszcz do smażenia
    2 kawałki foli aluminiowej
    sól himalajska
    pieprz świeżo mielony
    0,5 kg warzywa( ja użyłam mrożonkę kalafior ,brokuł ,marchew)

Dorada pieczona w foli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie ryby. 1. Sprawione tuszki ryb (bez głowy)dokładnie osuszyć -skropić sokiem z cytryny posolić i posypać pieprzem ma zewnątrz i w środku .Do środka tuszki ryb włożyć masło i zioła . Tak przygotowane ryby zawijam w folie aluminiową i zostawić na noc w lodówce.

    Następnego dnia na patelnie wlewamy tłuszcz rozgrzewamy i układamy paczuszki z przygotowanymi rybami . Czas smażenia zależy od wielkości ryb . Ja smażyłam 20 minut często przewracając z jednej strony na drugą .

    W wolnej chwili proponuje wstawić wodę aby ugotować warzywa.
    Upieczone ryby odwinąć z foli i wyłożyć na półmiski wraz z warzywami . SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy