Odkryłam tę potrawę podczas wakacji we Włoszech. Bardzo mi posmakowała więc nauczyłam się ją robić w domu. Jest bardzo prosta w wykonaniu :)
15 min
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
pół szklanki ryżu
100 ml białego wina
szklanka rosołu drobiowego
pół szklanki sosu pomidorowego
1 jajko
30 gram tartego parmezanu lub goudy
sól i pieprz
200 g mozzarelli pokrojoną w kostkę (ok. 18 kostek)
bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
1.Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć razem 2 minuty. Wlać wino i podgrzewać na małym ogniu, aż wino odparuje. Dolać trochę ciepłego rosołu i gotować, mieszając aż ryż wchłonie płyn. Resztę rosołu dolewać stopniowo ciągle mieszając i czekając, aż ryż spęcznieje. Po mniej więcej 15 minutach będzie ugotowany al dente. Dodać sos pomidorowy i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę.
2.Zdjąć garnek z ognia, dodać starty ser, sól i pieprz, zamieszać. Wbić jajko, zamieszać i ostudzić. Jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia do lepienia kulek, można dodać trochę bułki tartej.
3.Formować małe kulki z kawałkiem mozzarelli w środku i panierować w bułce tartej. Smażyć w głębokim, gorącym oleju partiami po kilka sztuk. Osuszać na papierze, podawać gorące.
Komentarze