Suppli

4.46 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Odkryłam tę potrawę podczas wakacji we Włoszech. Bardzo mi posmakowała więc nauczyłam się ją robić w domu. Jest bardzo prosta w wykonaniu :)

  • 15 min

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
    1 mała cebula pokrojona w kostkę
    pół szklanki ryżu
    100 ml białego wina
    szklanka rosołu drobiowego
    pół szklanki sosu pomidorowego
    1 jajko
    30 gram tartego parmezanu lub goudy
    sól i pieprz
    200 g mozzarelli pokrojoną w kostkę (ok. 18 kostek)
    bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Suppli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suppli 1. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć razem 2 minuty. Wlać wino i podgrzewać na małym ogniu, aż wino odparuje. Dolać trochę ciepłego rosołu i gotować, mieszając aż ryż wchłonie płyn. Resztę rosołu dolewać stopniowo ciągle mieszając i czekając, aż ryż spęcznieje. Po mniej więcej 15 minutach będzie ugotowany al dente. Dodać sos pomidorowy i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę.
  • 2. Zdjąć garnek z ognia, dodać starty ser, sól i pieprz, zamieszać. Wbić jajko, zamieszać i ostudzić. Jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia do lepienia kulek, można dodać trochę bułki tartej.
  • 3. Formować małe kulki z kawałkiem mozzarelli w środku i panierować w bułce tartej. Smażyć w głębokim, gorącym oleju partiami po kilka sztuk. Osuszać na papierze, podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować