Sos bazyliowo - czosnkowy

4.99 (188 ocen)

  • 10 min

Propozycja na lekki, zdrowy, aromatyczny i bardzo smaczny sos na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem świeżej bazylii i czosnku - idealny do ryb, sałatek i kanapek :)

  • 10 min

Składniki:

  • - 250 g jogurtu greckiego
    - 2 ząbki czosnku
    - garść liści świeżej bazylii
    - cukier brzozowy
    - sól morska
    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos czosnkowy

Sos bazyliowo - czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki bazylii delikatnie siekamy.

    Do miseczki dodajemy jogurt grecki, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną bazylię i zakwaszamy delikatnie sokiem z cytryny.

    Całość doprawiamy cukrem brzozowym oraz solą i dokładnie mieszamy.

    Sos odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować