Majówkowa sałatka dla małego i dużego. Pomysł na lekkie śniadanie, przekąskę, przystawkę czy zdrową kolację. Do sałatki podaję włoskie, chlebowe paluszki grissini.
5 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
garść rukoli
garść malin
garść winogron ( białe i fioletowe)
4 plastry szynki
6 kulek mini mozzarelli
kilka plastrów fioletowej cebuli
kilka listków selera naciowego
2 łyżki dobrej oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1/3 łyżeczki miodu płynnego
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz i chili do smaku
Śniadaniowa sałatka z chudą szynką, rukolą, winogronem, malinami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i owoce myjemy, cebulę kroimy na cienkie plasterki. Szynkę zwijamy w rulony i kroimy w "ślimaczki".
Na talerzu układamy rukolę, następnie szynkę, cebulę, mozzarellę, winogrona, maliny i liście selera naciowego . Całość polewamy dresingiem z oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i miodu. Przyprawiamy.
Smacznego.
Komentarze