Słodko-słone szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do rondelka wlewamy 30-40ml śmietanki i pokrojone na części cukierki. Całość zagotowujemy. Ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukierków. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Do naczynia wlewamy śmietanke, ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie sztywna. Dodajemy smietan-fixy i chwile miksujemy. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy cukier puder i calość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników.
3. W rondelku rozpuszczamy 3/4 puszki kajmaku, do momentu aż konsystencja będzie lekko lejąca się.
4. Blaszkę wykładamy pergaminem, następnie warstwą krakersów, na których rozsmarowujemy pozostałą część masy kajmakowej. Kladziemy kolejną warstwę krakersów. Na krakersowy spod wylewamy i rozprowadzamy równomiernie 3/4 masy śmietanowej. Układamy kolejną warstwę krakersów.
5. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy łyżkę kakao, zimną masę michałkową i całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
6. Mase wykładamy na ciasto i przekładamy kolejną warstwą krakersów.
7. Nasze ciasto polewamy rozpuszczonym kajmakiem i posypujemy orzeszkami.
Komentarze