Słodko-słone szaleństwo

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Istna bomba kaloryczna ale jakże smaczna! :D

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów
    puszka kajmaku (krówkowy)
    2 śmietanki 30% (400ml)
    0,5kg mascarpone
    0,5szklanki cukru pudru
    2 opakowania śmietan-fix
    1łyżka kakao
    7 sztuk cukierków- michałków białych
    puszka orzeszków solonych
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Słodko-słone szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko- słone szaleństwo 1. 1. Do rondelka wlewamy 30-40ml śmietanki i pokrojone na części cukierki. Całość zagotowujemy. Ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukierków. Odstawiamy do przestygnięcia.

    2. Do naczynia wlewamy śmietanke, ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie sztywna. Dodajemy smietan-fixy i chwile miksujemy. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy cukier puder i calość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia się składników.

    3. W rondelku rozpuszczamy 3/4 puszki kajmaku, do momentu aż konsystencja będzie lekko lejąca się.

    4. Blaszkę wykładamy pergaminem, następnie warstwą krakersów, na których rozsmarowujemy pozostałą część masy kajmakowej. Kladziemy kolejną warstwę krakersów. Na krakersowy spod wylewamy i rozprowadzamy równomiernie 3/4 masy śmietanowej. Układamy kolejną warstwę krakersów.

    5. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy łyżkę kakao, zimną masę michałkową i całość mieszamy do momentu połączenia się składników.

    6. Mase wykładamy na ciasto i przekładamy kolejną warstwą krakersów.

    7. Nasze ciasto polewamy rozpuszczonym kajmakiem i posypujemy orzeszkami.

    8. Ciacho odkładamy do lodowki na noc.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować