Śliwowica

  • wyświetlono: 54324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wyśmienita śliwowica na chłodne i długie wieczory.

  • 30min

Składniki

1 i 1/2kg śliwek węgierek,
4 szkl. spirytusu,
2 szkl. cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Śliwowica

  • 1. Bardzo dojrzałe węgierki ( najlepsze są z końca września), umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając każdą wzdłuż, włożyć do dużego słoja lub butli, zalać spirytusem, dodać kilka pestek. Naczynie zamknąć i pozostawić w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej cztery tygodnie. Następnie zlać nalewkę, pozostawić śliwki. Śliwki przesypać cukrem, zamknąć i pozostawić w tych samych warunkach na trzy tygodnie, po czym zlać starannie płyn ze śliwek i połączyć z wcześniej zlaną nalewką, wymieszać i wlać do butelek.

Porady

Przechowywać możliwie jak najdłużej, gdyż w miarę upływu czasu nalewka staje się coraz lepsza. Jest to bardzo mocna wódka, którą przed podaniem warto nieco złagodzić dodatkiem przegotowanej zimniej wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_nalewki

Komentarze

Podobne przepisy

Likier kawowy

Dodane przez: WeronikaCh

Likier kawowy

Super dodatek na popołudnie na...

Cytrynówka

Dodane przez: AgataBon

Cytrynówka

Pyszna nalewka z cytryn na wódce

Likier Malibu

Dodane przez: WeronikaCh

Likier Malibu

Likier przeznaczony jest dla amatorów...

Pomarańczówka

Dodane przez: majatomek

Pomarańczówka

Najlepsza cytrusowa nalewka jaką...

Domowa cytrynówka

Dodane przez: lucyna_rams

Domowa cytrynówka

Bardzo stary, sprawdzony przepis....

Ajerkoniak

Dodane przez: precelia

Ajerkoniak

Ajerkoniak robi się w kilka chwil,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE