Śliwki po londyńsku marynowane w Earl Grey

5 (163 ocen)

Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem. Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie .

Składniki:

  • 30 dag śliwek suszonych
    300 ml wody
    7 łyżeczek herbaty Earl Grey czarnej
    25 dag cukru
    250 ml octu czerwonego Ponti
    0,5 cytryny
    7 goździków
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 cm kory cynamonowej
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta kardamonu
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Śliwki po londyńsku marynowane w earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski.
    Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h, a najlepiej na noc.
    Przełożyć do rondla i zagotować, nie gotować!
    W drugim rondlu zagotować ocet dobrej jakości (ja używam octu od marynowania świeżych śliwek) ze wszystkimi przyprawami.
    Dodać śliwki z herbatą i wystudzić.
    Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć
    Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować