Śledzik po prowansalsku

4.5 (174 ocen)

  • 15 min

Śledzie mają bardzo delikatny ziołowy smak.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 szt. filetów śledziowych typu matjas
    4 ogórki kiszone średniej wielkości
    5 ząbków czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    olej roślinny
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzik po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jeśli używamy filetów śledziowych z tzw. "beczki" należy je wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Gdy jednak zakupiliśmy śledzie typu matjas w oleju nie jest to konieczne, jednak radzę spróbować czy nie są za słone.
    Ogórki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki a filety na mniejsze kawałki. W szklanym naczyniu układamy warstwowo śledzie,ogórki, czosnek, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i kolejno czynność powtarzamy. Na koniec tak poukładane w naczyniu śledzie zalewamy olejem. Po pewnym czasie możemy sprawdzić czy nie należy oleju dolać, gdyż śledzie muszą być nim przykryte. Wstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 dni aby wszystkie smaki się połączyły.
    Smacznego !!!

Porady

Śledzie mają bardzo delikatny smak, dlatego jeżeli ktos lubi mocniejszy smak, sugeruję dodanie większej ilości czosnku bądź dodanie cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować