Skrzydełka faszerowane pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy olej na patelni i wkładamy cebulę. Po 2 minutach dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
2.Ze skrzydełek małym nożem ostrożnie usuwamy kości . Pozostawiamy końcówkę skrzydełka. Kawałki mięsa i skóry, które nam zostaną po usunięciu mielimy w rozdrabniaczu i dodajemy do pieczarek i cebuli. Skrzydełka nacieramy przyprawami i wypełniamy farszem. Końcówkę skrzydełek spinamy wykałaczką. Doprawione skrzydełka wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w 180 C około 40 minut.
3.Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy z rękawa a powstały sos przelewamy do rondelka. Skrzydełka zapiekamy już bez rękawa około 10-15 minut.
Do sosu ze skrzydełek dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku marynowanego Smak . Doprawiamy bazylią i pieprzem kolorowym ( nie dałam soli). Dusimy na małym ogniu około 15 minut.
4.Skrzydełka po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Usuwamy z nich wykałaczki i układamy na talerzyku. Skrzydełka polewamy sosem pomidorowym z czosnkiem i posypujemy kiełkami, które stanowią świetne dopełnienie tej potrawy.
Smacznego :)
Komentarze