Sernikowy misz masz na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą .
Przygotować biszkopt: białka ubic na sztywną pianę dodać kolejno cukier i żółtka , nastepnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać . Przełożyć do tortownicy
Piec w temp 160*C ok 30- 40 min.
Po wystudzeniu przekroic na 2 placki
2.Masa serowa :
Mleko wlać do wysokiego naczynia wsypać sernik w proszku i miksować ok 3 min na wysokich obrotach. Masę podzielić na 2 częsci, do jednej dodać kakao, wymiksować.
Przełożyc białą mase serową na pierwszą częsć biszkoptu na to położyć drugą częsć biszkoptu i na koniec masę kakaowa. Włożyc do lodówki do stężenia masy .
3.Sos truskawkowy :
truskawki umyć oszypułkować.Zmiksować je razem z cukrem i śmietanką. Sos przełożyc do rondla i doprowadzic do zagotowania. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Schłodzic a następnie wyłożyć na sernik.Odstawić do stężenia. Po czasie udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretka.Pozostawić do stężenia.
Porady
Jeśli nie macie tak wysokiej tortownicy to mozecie zrobic to w prostokątnej formie do pieczenia.
Komentarze