SERNIK Z CUKINIĄ

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ogarnął mnie cukiniowy amok :). Jem na surowo, robię leczo, placuszki, sałatki z cukini, muffinki....Pomyślałam sobie; ''może sernik''. I tak powstał sernik bardzo inny. Świetny w smaku. Nie opada :) , łatwo się kroi. I co najważniejsze posiada ZERO tłuszczu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    6 jaj
    szklanka cukru pudru ( z czubkiem )
    1 kg sera białego w wiaderku u mnie z Piątnicy czerwony
    ziarenka z jednego kardamonu
    otarta skórka z 1/2 cytryny
    płaska łyżeczka cynamonu

    szklanka ugotowanego i odparowanego puree z cukini
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09kij3b 1. Purre z cukini robimy w następujący sposób;

    Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.
    Następnie trzemy na tarce.
    Dusimy pod przykryciem, dolewając odrobinę wody.
    Gdy zmięknie miksujemy blenderem.
    Odparowujemy.
    Odmierzamy szklankę do sernika.
    Ser , puree i mąkę ziemniaczaną miksujemy.
    Dodajemy stopniowo jajka
    na koniec dodajemy cukier i przyprawy.

    Pieczemy w 160*- 60 minut
    Po 60-iu minutach otwieramy piekarnik i lekko wysuwamy ciasto.
    Polewamy śmietanką i zapiekamy jeszcze 15 minut.
    Po tych 15-tu minutach wyjmujemy z piekarnika. Umieszcamy na kratce i studzimy.
    zimne ciasto dekorujemy.


    Przepis na śmietankę;

    200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.


    Smacznego i gorąco polecam :)

Porady

Brzegi tortownicy zabezpieczamy papierem do pieczenia. Zapobiega to przypaleniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować