Sernik toffi z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady rozpuszczamy na parze. Miksujemy ser z cukrem, aż składniki dokładnie się połączą, a następnie dodajemy po jednym jajku i dalej mieszamy. Z masy serowej odlewamy ok 1/3 do osobnego naczynia i łączymy tę część z masą kajmakową. Pozostałe 2/3 masy łączymy z rozpuszczoną schłodzoną czekoladą.
2.Do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem wlewamy najpierw masę czekoladową, a następnie na nią nakładamy masę kajmakową. Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy.
3.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut, do czasu, aż brzegi sernika stężeją, a środek pozostanie lekko galaretowaty.
4.Wyciągamy z piekarnika, okrawamy dokoła, aby zapobiec pękaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
5.Uwagi:
- jeśli tortownica nie jest pierwszej jakości warto owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, masa może przeciekać;
- warto przyjrzeć się temu, co napisane jest na puszkach z gotowym kajmakiem. Najlepiej wybrać taki, który w składzie zawiera tylko mleko i cukier. Kajmak można też zrobić samodzielnie gotując przez około 2.5 godziny w garnku z wodą zamkniętą puszkę słodkiego skondensowanego mleka. Uważajcie tylko, aby woda nie wyparowała w trakcie gotowania i aby nie otwierać od razu gorącej puszki!
Komentarze