Sernik na zimno

4.5 (198 ocen)

Super sernik, który zawsze się udaje. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem robi duże wrażenie na gościach. Polecam !!!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
    0,5 szkl. mąki pszennej,
    1 szkl. cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Masa:
    35 dag sera białego,
    5 łyżek cukru,
    2 galaretki cytrynowe,
    0,5 l śmietany kremówki 30 %,
    1 bita śmietana "Śnieżka"(w proszku)
    Na wierzch sernika:
    dżem brzoskwiniowy lub morelowy,
    10 dag wiórek kokosowych,
    0,5 koski margaryny,
    1 łyżka cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na średnią blachę, piec ok.40 min w temp. 180 stopni. Biszkopt przekroić na połowę.
  • 2. Ser zmielić i zmiksować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody. Ubić śmietanę kremówkę i dodać bitą śmietanę w proszku, zmiksowany ser z cukrem oraz tężejącą galaretkę. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na jedną połowę biszkopta i przykryć drugą połową.
  • 3. Wiórki kokosowe, margarynę i cukier usmażyć na patelni na złoty kolor. Wierzch biszkopta posmarować dżemem brzoskiniowym i położyć uprażony kokos.

Porady

Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce. Można też zrobić sernik na zimno o smaku truskawkowym, wtedy pieczemy cieńszy biszkopt, do masy dodajemy galaretki truskawkowe a na wierzch układamy pokrojone truskawki, które zalewamy galaretką truskawkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować