Sernik na zimno - klasyczny przepis

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i łatwy do zrobienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    5 żółtek
    1 op. cukru waniliowego
    3 płaskie łyżki żelatyny
    pół szklanki wody
    180 g biszkoptów

    1 galaretka truskawkowa
    1,5 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Sernik na zimno - klasyczny przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy wyłożyć biszkoptami. Biszkopty można nasączyć mocną herbatą.
    Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, umieścić naczynie z żelatyną w ciepłej wodzie lub podgrzać trzymając nad ogniem (nie gotować) tak, aby żelatyna ponownie się rozpuściła i była ciepła.
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po żółtku. Potem dodawać porcjami ser i ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do reszty masy serowej i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach. Masę wylać na biszkopty. Włożyć ciasto do lodówki.
  • 2. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy ostygnie wylać ją na stężałą masę serową. Ponownie włożyć ciasto do lodówki.

Porady

Tortownica 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować