Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku uważając aby masa się nie zważyła. Stopniowo dodajemy ser, potem kajmak. Całość ubijamy kilka minut. Dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Masę serową wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 175 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik delikatnie odcinamy z blaszki, zdejmujemy obręcz i smarujemy pozostałym kajmakiem, dekorujemy krówkami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Komentarze