Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym.

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nic tak nie poprawia nastroju jak dobry sernik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki - masa serowa:

    1 kg mielonego sera
    100 g miękkiego masła
    5 jajek
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy (32g)
    1 budyń waniliowy
    1/2 puszki kajmaku
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Spód:

    150 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
    60 g masła, roztopionego


    Dekoracja:
    1/2 puszki kajmaku waniliowego
    krówki

Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Sernik krówka, sernik z kajmakiem waniliowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.
    Formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

    Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku uważając aby masa się nie zważyła. Stopniowo dodajemy ser, potem kajmak. Całość ubijamy kilka minut. Dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy i mieszamy.
    Masę serową wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy temperaturę na 175 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 60 minut.
    Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy sernik do wystudzenia.


    Wystudzony sernik delikatnie odcinamy z blaszki, zdejmujemy obręcz i smarujemy pozostałym kajmakiem, dekorujemy krówkami. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować