Sernik czarno- biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Zagnieść. Wlać jajko i śmietanę. Rękoma zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i miksować aż powstanie puszysta masa. Miksując porcjami dodawać twaróg, mąkę i budyń. Na koniec dodać pianę i delikatnie zamieszać łyżką.
Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Na to wylać masę serową. Drugą połowę ciasta zetrzeć na terce o grubych oczkach na masę serową.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.
Komentarze