Sernik czarno- biały

4.5 (162 ocen)

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    0,75 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,75 kostki masła
    2 łyżki kakao
    1 roztrzepane jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    5 jajek
    1 kostka miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czarno- biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Zagnieść. Wlać jajko i śmietanę. Rękoma zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

    Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i miksować aż powstanie puszysta masa. Miksując porcjami dodawać twaróg, mąkę i budyń. Na koniec dodać pianę i delikatnie zamieszać łyżką.

    Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Na to wylać masę serową. Drugą połowę ciasta zetrzeć na terce o grubych oczkach na masę serową.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować