Schwarzwälder Kirschtorte

0 (0 ocen)

Ten tort to mój debiut upiekłam go na 30 urodziny mojego męża a przepis pochodzi od kuzynki męża pracującej w Niemczech!!

Składniki:

  • 150 g mąki
    150 g cukru
    150 g czekolady gorzkiej (ok 50-60 % kakao jak kupiłam w netto)
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g margaryny (ja dałam palmę z murzynkiem)
    dżem wiśniowy
    1 l śmietany 30%
    śmietan -fix (ja dałam 4 z Kauflandzie wiodąca marka)
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    12 wiśni z kompotu
    wiórki czekoldowe ( kupiłam w biedronce)
    2 kieliszki wódki
    sok z wiśni ok pół szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Schwarzwälder kirschtorte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zmiksować na gładko dodać roztopioną przestudzoną czekoladę(Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej).Miksować na jednolitą masę wbijać powoli żółtka i dodawać partiami cukier cały czas miksując.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem.Ubić na sztywo białka z szczyptą soli.Dodać białka do ciasta wymieszać łyżką drewnianą na jednolitą masę wlać do tortownicy (22-24 cm) piec 35- 45 min w 170 stopniach ( ja piekłam z termoobiegiem). Ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty. śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodawać kolejno śmietan-fixy żeltynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzodku i ostudzoną dodac do sztywnej śmietany i ubijać jeszce chwilę.
    Przełożenie tortu
    blat czekoladowy nasącz 2 - 3 łyzki (sok plus wódka) dżem, śmietana i tak do wyczerpania składników .Tort udekorować śmietaną i wiórkami z czekolady i wiśniami

Porady

Na upieczonym biszkopcie może zrobić się górka ja ją odciełam i ten blat poszedł na sam spód tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować