Ten tort to mój debiut upiekłam go na 30 urodziny mojego męża a przepis pochodzi od kuzynki męża pracującej w Niemczech!!
Składniki:
150 g mąki
150 g cukru
150 g czekolady gorzkiej (ok 50-60 % kakao jak kupiłam w netto)
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g margaryny (ja dałam palmę z murzynkiem)
dżem wiśniowy
1 l śmietany 30%
śmietan -fix (ja dałam 4 z Kauflandzie wiodąca marka)
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
12 wiśni z kompotu
wiórki czekoldowe ( kupiłam w biedronce)
2 kieliszki wódki
sok z wiśni ok pół szklanki
Schwarzwälder kirschtorte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę zmiksować na gładko dodać roztopioną przestudzoną czekoladę(Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej).Miksować na jednolitą masę wbijać powoli żółtka i dodawać partiami cukier cały czas miksując.Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem.Ubić na sztywo białka z szczyptą soli.Dodać białka do ciasta wymieszać łyżką drewnianą na jednolitą masę wlać do tortownicy (22-24 cm) piec 35- 45 min w 170 stopniach ( ja piekłam z termoobiegiem). Ciasto ostudzić i przekroić na 3 blaty. śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodawać kolejno śmietan-fixy żeltynę rozpuścić w 1/3 szklance wrzodku i ostudzoną dodac do sztywnej śmietany i ubijać jeszce chwilę.
Przełożenie tortu
blat czekoladowy nasącz 2 - 3 łyzki (sok plus wódka) dżem, śmietana i tak do wyczerpania składników .Tort udekorować śmietaną i wiórkami z czekolady i wiśniami
Porady
Na upieczonym biszkopcie może zrobić się górka ja ją odciełam i ten blat poszedł na sam spód tortu.
Komentarze