Schabowe zapiekane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjny schaboszczak zapiekany ze szpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (po 200 g)
    300 g świeżego szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    100 g serka naturalnego (typu almette)
    mąka
    1 jako
    bułka tarta
    smalec do smażenia
    150 g tartej mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowe zapiekane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, szpinak mieszamy z serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron na rumiano.

    Na każdego kotleta układamy szpinak i posypujemy serem. Kotlety zapiekamy w 180°C do momentu rozpuszczenia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować