Sałatka ziemniaczano - śledziowa

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Uwielbiam wracać do starych, polskich i jakże smakowitych przepisów. Tym razem w obieg poszedł stary zeszyt Cioci Stasi. Znalazłam w nim przepis na sałatkę ziemniaczano - śledziową, która podbiła nasze serca, ale i kubki smakowe. Jest bardzo pożywna oraz prosta w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 4 płaty śledziowe w oleju
    - 3 ziemniaki
    - 2 ogórki konserwowe
    - 1 jabłko
    - 1 puszka groszku konserwowego
    - 2 jajka
    - 5 łyżek majonezu
    - szczypta cukru pudru
    - 1 łyżeczka koperku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Sałatka ziemniaczano - śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, a jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obrane ze skórki ziemniaki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z odcedzonym z zalewy groszkiem.
  • 2. Majonez mieszamy z koperkiem oraz cukrem pudrem i dodajemy do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować