Soczysta i niezwykle smaczna sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami jest bardzo sycąca i prosta w przygotowaniu. Sezon na owoce egzotyczne trwa więc zachęcam do ich spożywania.
60 min
Składniki:
Składniki na sałatkę:
◦100 g roszponki
◦50 g truskawek
◦½ owocu granatu
◦30 g orzechów włoskich
◦½ czerwonej cebuli
◦2 czerwone buraki (małe)
◦pieprz – młynek
◦200 g sera koziego dojrzewającego (2 plastry po 100)
◦2 łyżki oleju
◦1 łyżka posiekanych listków mięty
Składniki na sos:
◦sok z połowy cytryny
◦1 ząbek czosnku
◦2 łyżki oliwy
◦1 łyżeczka płynnego miodu
◦sól
◦pieprz
Sałatka ze smażonym kozim serem, granatem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Można przelać je do słoiczka, zakręcić i energicznie potrząsać.
Buraki myjemy, owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 45-60 minut. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Roszponkę układamy na talerzach i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, truskawki i cebulę pokrojone w plasterki oraz ziarenka granatu i posiekane orzechy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, kozi ser kroimy na pół – na dwa równe plastry. Ser smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). Usmażony ser kładziemy na sałatce. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy listkami mięty. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Komentarze