Sałatka ze smażonym serem camembert i żurawiną

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Pyszna sałatka. Idealna na obiad w zestawie do kurczaka

  • 30 min

Składniki:

  • Dla 2 osób potrzeba:
    ok 200g sałaty lodowej lub innej
    100 g pomidorków koktailowych cherry
    mała cebulka czerwona lub 1/2 dużej
    1-2 łyżki żurawiny suszonej
    1 op sera camembert ok 120g
    jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    SOS:
    łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżka octu winnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 pełna łyżeczka suszonych ziół - u mnie lubczyk i pietruszka
    1/2 drobniutko posiekanej szalotki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze smażonym serem camembert i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę wymyć, wysuszyć, poszatkowąć lub porozrywać w dłoniach.
  • 2. Wymyte pomidorki przeciąć na pół lub na ćwiartki jeśli są większe
  • 3. Cebulę pociąć na cienkie piórka
  • 4. Połączyć wszystko razem z żurawiną.
  • 5. Przygotować sos:
    szalotkę posiekać drobniutko. Posolić ją i odstawić na 10 minut. Potem zalej octem i znów pozostaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodać musztardę i oliwę. Wszystko wymieszać dokładnie. Sosem zalać sałatkę
  • 6. Następnie ser camembert pociąciąć na małe kawałki na tzw jeden kęs. Obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Smażyć szybko ze wszytskich stron na mocno rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe wyłożyć na wierzch sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować