Smaczna i łatwa sałatka z tuńczykiem i krakersami idealna na różne okazje, przyjęcia okolicznościowe, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Świetnie się prezentuje na stole i doskonale smakuje.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 słoiczek selera konserwowego
5 jajek ugotowanych na twardo
150 g żółtego sera w kostce
Paczka małych okrągłych krakersów
5 ogórków konserwowych
Mały słoiczek papryki konserwowej
Pół pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
Sól pieprz do smaku
Natka pietruszki
Sałatka z tuńczykiem i krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W trzech ugotowanych i ostudzonych jajkach oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy oddzielnie na tarce o małych oczkach.
Tuńczyka i selera odsączamy na sicie.
2 pozostałe jajka kroimy w kostkę, razem z papryką i ogórkami, dodajemy tuńczyka, i drobno pokrojonego selera.
Ser ścieramy na tarce, szczypiorek kroimy drobno.
Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy jogurt, majonez , doprawiamy solą i pieprzem.
2.Na dnie salaterki układamy krakersy a na nie sałatkę. Białka mieszamy z odrobiną majonezu i układamy na sałatce tworząc kopczyki. Każdy z kopczyków posypujemy startymi żółtkami.
Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki i krakersami.
Komentarze