Sałatka z tuńczykiem i krakersami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Smaczna i łatwa sałatka z tuńczykiem i krakersami idealna na różne okazje, przyjęcia okolicznościowe, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Świetnie się prezentuje na stole i doskonale smakuje.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 słoiczek selera konserwowego
    5 jajek ugotowanych na twardo
    150 g żółtego sera w kostce
    Paczka małych okrągłych krakersów
    5 ogórków konserwowych
    Mały słoiczek papryki konserwowej
    Pół pęczka szczypiorku
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    Sól pieprz do smaku
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem i krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W trzech ugotowanych i ostudzonych jajkach oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy oddzielnie na tarce o małych oczkach.
    Tuńczyka i selera odsączamy na sicie.
    2 pozostałe jajka kroimy w kostkę, razem z papryką i ogórkami, dodajemy tuńczyka, i drobno pokrojonego selera.
    Ser ścieramy na tarce, szczypiorek kroimy drobno.
    Wszystko dokładnie mieszamy dodajemy jogurt, majonez , doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na dnie salaterki układamy krakersy a na nie sałatkę. Białka mieszamy z odrobiną majonezu i układamy na sałatce tworząc kopczyki. Każdy z kopczyków posypujemy startymi żółtkami.
    Wierzch dekorujemy posiekaną natką pietruszki i krakersami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować