Sałatka z pieczoną rzodkiewką

0 (0 ocen)

Wiosną aż chce się jeść coś zdrowego i zielonego, stąd też pomysł na tę sałatkę!Pieczona rzodkiewka, chrupiące migdały, miękki filet i dużo zdrowej zieleniny, to moja propozycja na pyszny, lekki posiłek!Dodatek kolorowych bratków zachęca do zjedzenia i przyciąga wzrok.

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    • ok15 rzodkiewek,
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
    • ok 50 gram migdałów,
    • garść liści zielonej sałaty,
    • garść rukoli,
    • oliwa do pieczenia rzodkiewki i smażenia filetu,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    • przyprawa do kurczaka.
    • bratki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczoną rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połowy. Migdały grubo siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, dodajemy 2-3 łyżki oliwy , świeżo mielony czarny pieprz oraz sól.
  • po upieczeniu 2. Połączone składniki przekładamy na naczynie żaroodporne i pieczemy około 15-20 minut w 180°C. Upieczone lekko studzimy.
  • smażenie filetu 3. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka i pieprzem. Gotowego smażymy do miękkości, zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
  • przygotowana zielenina 4. Miedzy czasie sałatę oraz rukolę myjemy i osuszamy. Na spodzie przygotowanych talerzy układamy warstwę sałaty. Na sałatę wykładamy rukolę.
    Na wierzch wykładamy porcje mięsa oraz rzodkiewkę z migdałami. Całość dekorujemy kwiatami.
    Dodatkowo można jeszcze sałatkę skropić octem balszmicznym, lecz nie jest to konieczne.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rukola Rzodkiewka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować