SAŁATKA z PĘCZAKU, SOCZEWICY, KOPRU WŁOSKIEGO i WĘDZONEGO ŁOSOSIA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka to zdrowa przekąska, idealna na imprezę , szybki obiad czy elegancką kolację we dwoje. Moja propozycja to pyszne połączenie zdrowych i sezonowych składników z dodatkiem wędzonego łososia, który idealnie komponuje się z całością.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g pęczaku
    300 g ugotowanej soczewicy
    1 ząbek czosnku
    1 listek laurowy
    1 mała bulwa kopru włoskiego
    1 malutka cebulka
    koperek
    2 łyżeczki musztardy
    2 łyżki octu jabłkowego
    oliwa z oliwek
    sól
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pęczaku, soczewicy, kopru włoskiego i wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SAŁATKA z PĘCZAKU, SOCZEWICY, KOPRU WŁOSKIEGO i WĘDZONEGO ŁOSOSIA 1. Pęczak ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ząbka czosnku (w skorupce). Odcedzić, usunąć czosnek i liść, pęczak przestudzić i wymieszać z oliwą z oliwek.
    Soczewicę ugotować, odcedzić, przedtudzić i dodać do pęczaku.
  • 2. Cebulkę drobno pokroić i udusić pod orzykryciem z oliwą i odrobiną wody. Przestudzić.
  • 3. Koper włoski przekroić na 4 części, umyć i pokroić na jak najcięńsze plasterki. Łososia pokroić na małe kawałeczki. Pokroić koperek.
  • 4. W miseczce połączyć musztardę, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu, 3 łyżki wody i troszkę posiekanego koperku.
  • SAŁATKA z PĘCZAKU, SOCZEWICY, KOPRU WŁOSKIEGO i WĘDZONEGO ŁOSOSIA 5. Wszystkie składniki wymieszać w misce ( pozostawić trochę łososia, kopru i koperku do dekoracji). Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i wg uznania dodać oliwę.
  • 6. Sałatkę można elegancko podać przygotowując każdemu porcję na talerzyku. Metalowy pierścień ułożyć na talerzu wypełnić go sałatką i delikatnie docisnąć łyżką. Następnie poukładać kawałeczki łososia i koperek. Ściągnąć delikatnie pierścień i skropić sałtakę oliwą. Podawać.

Porady

Zamiast pierścienia można użyć filiżanki. Filiżankę wypełnić sałatką, a następnie wywrócić na talerzyku. Udekorować łososiem, koperkiem, skropić oliwą. Można użyć soczewicy z puszki lub ugotować ja wg instrukcji na opakowaniu ( ważne, żeby podczas gotowanie nie dodawać soli, soczewica szybciej i lepiej się ugotuje)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować