sałatka z patisonów w occie

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

pasuje jako dodatek do obiadu i mięs z grilla

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg wydrążonych patisonów
    3 ogórki zielone
    po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
    1 duża marchew
    3 cebule
    główka czosnku
    ziele angielskie
    liść laurowy
    gorczyca
    chrzan-korzeń i liść
    kopr

    Zalewa:

    papryczka chilli
    2-3 łyżki soli niejodowanej (do zapraw)
    10-11 łyżek cukru
    350 ml octu
    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sałatka z patisonów w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. umyć patisony, wydrążyć pestki, papryka tak samo. Pokroić w kostkę.Ogórki pokroić w plasterki ze skórką, cebulę obrać i posiekać w piórka, marchew pokroić w cieńkie plasterki Wymieszć składniki. Na dno każdego słoika włożyć: ziele angielskie, liść laurowy, kopr, korzeń chrzanu,gorczyce,ząbek czosnku. Dołożyć warzywa na wierzu ułożyć liść chrzanu. Ugotować zalewę: wodę,sól, cukier,papryczkę chilli i ocet zagotować, przestudzić wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować ok.20minut na wolnym ogniu.

Porady

Można nie dodawać papryczki chilli-zwiękasz ona ostrość sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować