2 kg wydrążonych patisonów
3 ogórki zielone
po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej
1 duża marchew
3 cebule
główka czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
chrzan-korzeń i liść
kopr
Zalewa:
papryczka chilli
2-3 łyżki soli niejodowanej (do zapraw)
10-11 łyżek cukru
350 ml octu
1,5 litra wody
Sałatka z patisonów w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.umyć patisony, wydrążyć pestki, papryka tak samo. Pokroić w kostkę.Ogórki pokroić w plasterki ze skórką, cebulę obrać i posiekać w piórka, marchew pokroić w cieńkie plasterki Wymieszć składniki. Na dno każdego słoika włożyć: ziele angielskie, liść laurowy, kopr, korzeń chrzanu,gorczyce,ząbek czosnku. Dołożyć warzywa na wierzu ułożyć liść chrzanu. Ugotować zalewę: wodę,sól, cukier,papryczkę chilli i ocet zagotować, przestudzić wlać do słoików, zakręcić i pasteryzować ok.20minut na wolnym ogniu.
Porady
Można nie dodawać papryczki chilli-zwiękasz ona ostrość sałatki.
Komentarze