Sałatka z makreli wędzonej z ogórkiem, jajkiem i warzywami, to smaczna propozycja na śniadanie czy kolację i świetny sposób na przemycenie wędzonej ryby np. dzieciom, które za nią nie przepadają :)
30 min
Dla 7 osób
Składniki:
średniej wielkości makrela wędzona
cebula czerwona
2 ogórki kiszone
4 jajka
150g sera żółtego
marchewka
pęczek rzodkiewek
pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
kilka łyżek majonezu
pieprz do smaku
Sałatka z makreli i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makrelę obieramy z ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę i jajka gotujemy, jajka, cebulę i ogórki kroimy w kostkę, marchewkę i ser ścieramy na tarce jarzynowej, oczyszczone rzodkiewki kroimy w półplasterki, natkę siekamy.
Wszystkie składniki wkładamy do salaterki dodajemy majonez , pieprz i mieszamy. W razie potrzeby można dosolić , ale ostrożnie ponieważ ser i makrela same w sobie są już słone.
Komentarze