Łosoś to smaczna i wykwintna ryba, którą możemy podawać jako przekąskę, element dań obiadowych lub sałatek. Sałatka z łososiem sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja. Idealna do zabrania na wynos.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
100 g Świeżego łososia
200 g Szpinaku baby
50 g Sera koziego
50 g Żurawiny
30 g Orzechów włoskich
SOS:
30 g Oliwy z oliwek
0,5 Pomarańczy
0,5 Cytryny
10 g Miodu
10 g Nasion chia
10 g Musztardy Dijon
Sałatka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Oliwę z oliwek mieszamy z połówką wyciśniętej pomarańczy, połówką wyciśniętej cytryny, miodem, nasionami i musztarda.
2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
3. Następnie myjemy łososia, odkrajany skórę i kroimy na kawałki.
4. Szpinak myjemy i osuszamy.
5. W misce mieszamy szpinak, łososia, żurawinę, pokrojony w kostkę ser kozi i orzechy.
6. Całość zalewamy przygotowanym sosem.
Komentarze