Sałatka z kuskusem, cieciorką i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z kuskusem i jarmużem, z dodatkiem ciecierzycy, nerkowców i rodzynek. Świetne połączenie słodkich i słonych smaków.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kuskus - 100g
    Jarmuż - 100g
    Ciecierzyca konserwowa - 120g
    Suszone pomidory z oleju - 3 plasterki
    Oliwki - 5szt (u mnie Kalamon)
    Rodzynki - 1 łyżka
    Nerkowce - 1 łyżka
    Olej (najlepiej spod pomidorów suszonych) - 2 łyżki
    Pieprz, suszona natka pietruszki i szczypiorek
    Szczypta soli i cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kuskusem, cieciorką i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem, około 1 cm powyżej linii kaszy. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie mieszamy i sprawdzamy czy jest miękki. Jeśli nie - przykrywamy jeszcze na chwilę. Jeśli jest miękki odlewamy ewentualny nadmiar wody.
    Jarmuż obieramy (zostawiamy same liście) i kroimy. Przelewamy wrzątkiem, potem zimną wodą. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, ciecierzycę odcedzamy. Część nerkowców kroimy, kilka zostawiamy do dekoracji. Rodzynki możemy dodać w całości lub, jeśli są duże, pokroić na połówki.
    Mieszamy wszystkie składniki razem z olejem i przyprawami. Mieszamy, schładzamy. Sałatka świetnie sprawdza się jako śniadanie do pracy lub lekka kolacja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować