SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ, PAPRYKI ZÓŁTEJ I CZERWONEJ Z KOPERKIEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Proponuję sałatkę z kaszy jaglanej to samo zdrowie na talerzu kasza bogata jest w składniki odżywcze i minerały : wapń,potas,fosfor. Obfituje w żelazo i białko.Wzmacnia nerki,harmonizuje śledzionę,usuwa z organizmu wilgoć,która jest przyczyną stanów zapalnych m.in górnych dróg oddechowych.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 szklanki kaszy jaglanej
    - 1 dużą paprykę czerwoną
    - 1 dużą paprykę żółtą
    - 1dużą cebulę
    - 2 lub 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki suszonego koperku
    - 1 łyżeczka bazylii lub oregano
    - 2 liście laurowe
    - garść zielonej pietruszki
    - garść zielonego groszku( niekoniecznie)
    -2 łyżki oleju
    - 1łyżeczka masła
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszy jaglanej, papryki zółtej i czerwonej z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyć dokładnie kaszę na sicie pod bieżącą wodą a następnie odsączyć wodę. Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do wrzątku , którego powinno być 2 razy więcej niż kaszy,czyli na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody. Wrzątek osolić dodać łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem. Kasza powinna wchłonąć cały płyn i powinna być sypka po ugotowaniu.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na oleju wrzucić do ugotowanej kaszy i wymieszać całość. Kasza będzie miała lepszy smak z cebulką i czosnkiem.
  • 3. Paprykę pokroić w średnie paseczki. Rozgrzać ponownie patelnie i wrzucić paprykę smażyć ok 5 minut następnie dodać koperku i 2 listki laurowe, oregano lub bazylię dolać wody i dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie.Na samym końcu gotowania dodać do potrawy pietruszkę oraz garść zielonego groszku. Soli do smaku i pieprzu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować