Sałatka z kaszą gryczaną i indykiem

4.51 (200 ocen)

  • 20 min

Koncepcja na tę sałatkę narodziła się dziś wieczorem, gdy musiałam na szybko przygotować pyszne danie, które zaspokoi apetyt mojego mięsożercy- to był strzał w dziesiątkę :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    10 połówek suszonych pomidorów w oleju
    5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
    10 dag sera z niebieską pleśnią
    30 dag piersi z indyka
    10 dag kiełków na patelnię (mieszanka kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki)
    1 pęczek szczypiorku
    4 rzodkiewki
    1 ogórek około 20 dag
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
    chili
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą gryczaną i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy, odcedzamy.
  • 2. Pierś z indyka kroimy w niewielką kostkę lub paski i przesmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, studzimy, a na tej samej patelni przez 3-4 minuty podsmażamy mieszankę kiełków.
  • 3. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, dodajemy do kaszy wraz z usmażoną piersią. Ser kroimy w drobną kostkę, około 3 dag pozostawiamy do dekoracji, pozostały dodajemy do kaszy.
  • 4. Ostudzone kiełki dorzucamy do kaszy, wlewamy olej z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy.
  • 5. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy wraz z umytą rzodkiewką w ćwiartki talarków. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 6. Wyrównujemy powierzchnię sałatki, posypujemy pozostałym serem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować