Sałatka z kaki

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka śniadaniowa owocowo - warzywna z dodatkiem chrupiących, prażonych orzechów laskowych w miodowej otoczce.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 owoce kaki
    1 jabłko, najlepiej z odmian zielonych
    1/3 selera
    garść suszonej żurawiny
    1-2 garści orzechów laskowych bez skórki
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni prażymy orzechy laskowe przez 3-4 minuty, dodajemy łyżkę miodu, mieszamy i po chwili przesypujemy na papier do pieczenia, aby ostygły.

    Myjemy owoce i selera, obieramy ze skórki.
    Kaki i jabłko ścieramy na tarle o dużych oczkach, selera na małych oczkach.

    W misce mieszamy starte owoce i selera, dodajemy suszoną żurawinę, olej i sok z cytryny. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem cytrynowym.
    Całość posypujemy orzechami laskowymi i zajadamy na świeżo po przygotowaniu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować