To jedna z moich ulubionych sałatek. Rukola, słodkie kaki, słona szynka parmeńska i lekko kwaśny sos z octem balsamicznym, czyli połączenie słodkich i słonych smaków.
30 min
Dla 2 osób
Trudny
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 100 g rukoli
2) 2 kaki
3) kilka plastrów szynki parmeńskiej (ok. 100 g)
4) 4 łyżki słonecznika
5) pół granatu
Sos:
1) 2 łyżki oleju
2) 1 łyżeczka octu winnego
3) 4 łyżki octu balsamicznego
4) sól himalajska
5) pieprz czarny świeżo mielony
Sałatka z rukoli z kaki i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
2.Przygotowujemy sos: Mieszamy olej, ocet winny, musztardę oraz ocet balsamiczny aż składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3.Rukolę układamy na dużym płaskim talerzu. Na niej układamy plasterki kaki, kawałki szynki parmeńskiej i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika oraz pestkami granatu. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze