sałatka z czerwonego buraka i pomarańczy

4.5 (146 ocen)

  • 40 min

To bardzo smaczna, oryginalna w smaku sałatka, która dostarcza wielu cennych witamin i pięknie prezentuję się na talerzu.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 czerwone buraki
    • 1 cebulka biała lub czerwona
    • 2 pomarańcze
    • 100g sałatki roszponki lub mix sałat
    • Szczypta soli, pieprzu, cukru
    • Kawałeczek chrzanu
    • 3 łyżki oleju
    • 4 łyżki białego octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czerwonego buraka i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ok. 20-30 minut.
    W międzyczasie przygotowujemy dresing : mieszamy w miseczce sól, cukier, pieprz, ocet i olej.
    Sałatkę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.
    Ugotowane, jeszcze ciepłe buraki kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do miseczki z dresingiem. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
    Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ( możemy ostrym wyfiletować- zdjąć cienką skórkę). Sok który pozostał na desce wlewamy do sałatki.
    Składniki układamy na talerzu i posypujemy startym chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować