Sałatka z czerwonego buraka i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ok. 20-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy dresing : mieszamy w miseczce sól, cukier, pieprz, ocet i olej.
Sałatkę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.
Ugotowane, jeszcze ciepłe buraki kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do miseczki z dresingiem. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 1 godzinę.
Pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ( możemy ostrym wyfiletować- zdjąć cienką skórkę). Sok który pozostał na desce wlewamy do sałatki.
Składniki układamy na talerzu i posypujemy startym chrzanem.
Komentarze