Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro

0 (0 ocen)

Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw.W sałatce sprawdziły się również znakomicie.Ten bogaty bukiet smaków bardzo nam posmakował,gdyż zdecydowanie lubimy ostre potrawy.

Składniki:


  • 500 g Cappellatti z prosciutto *
    2 filety z kurczaka
    1 średni brokuł
    1 średni por
    1 puszka kukurydzy
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
    2-3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki cukru
    sól

    Sos

    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    4-5 łyżek majonezu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko osłodzonej wodzie uważając, aby go nie rozgotować. Przelewamy zimną wodą. Do makaronu dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy i pora pokrojonego w cienkie półplasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pastę curry i mieszamy, aby pasta się rozpuściła. Dodajemy filety z kurczaka pokrojone w małą kostkę. Mieszamy dokładnie, aby pasta pokryła dobrze kurczaka i smażymy do momentu, aż kurczak będzie lekko rumiany. Do makaronu dodajemy kurczaka, jogurt naturalny i majonez. Mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy brokuły i delikatnie mieszamy. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Porady

- do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy - użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować