Lubicie bób? Ja uwielbiam! Najczęściej jadam go w najprostszej postaci, czyli po prostu ugotowany w wodzie. Ale bób jest również świetnym dodatkiem do sałatek.
Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki, studzimy i obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, bób, boczek i szczypiorek. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami w płatkach.
Komentarze