Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Lubicie bób? Ja uwielbiam! Najczęściej jadam go w najprostszej postaci, czyli po prostu ugotowany w wodzie. Ale bób jest również świetnym dodatkiem do sałatek.

  • 30 min

Składniki:

  • 300-350 g bobu
    3-4 garści roszponki
    250 g wędzonego boczku
    1 pęczek szczypiorku
    2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka oliwy truflowej
    1 łyżeczka miodu
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki, studzimy i obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, bób, boczek i szczypiorek. Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami w płatkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować