Czasami najprostsze pomysły przynoszą smaczny efekt. Sałatka warstwowa z jajkami i groszkiem.
30 min
Składniki:
jaja na twardo 5 sztuk
majonez
groszek konserwowy 1 puszka
ogórek zielony 1 mały - ok 10 cm
ser żółty 1 szklanka startego
sól do smaku
pieprz
papryka słodka mielona
cebula 1/2 sztuki
Sałatka warstwowa z jakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, solimy na sicie zostawiamy na ok 30 minut aby puścił sok. Jajka i cebulę siekamy, ser ścieramy na drobnych oczkach, groszek odcedzamy i zaczynamy układać warstwy. Pierwsza warstwa to ogórek. Druga warstwa to jajka posypane posieką cebulą. Lekko solimy. Trzecia warstwa to groszek. Czwartą warstwę stanowi majonez - ilość wg uznania. Majonez pieprzymy. Ostatnią warstwę stanowi ser, do dekoracji posypuję słodką papryką. Sałatkę przykrywam i odstawiam do schłodzenia.
Komentarze