Sałatka warstwowa z jakiem i groszkiem

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Czasami najprostsze pomysły przynoszą smaczny efekt. Sałatka warstwowa z jajkami i groszkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • jaja na twardo 5 sztuk
    majonez
    groszek konserwowy 1 puszka
    ogórek zielony 1 mały - ok 10 cm
    ser żółty 1 szklanka startego
    sól do smaku
    pieprz
    papryka słodka mielona
    cebula 1/2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa z jakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, solimy na sicie zostawiamy na ok 30 minut aby puścił sok. Jajka i cebulę siekamy, ser ścieramy na drobnych oczkach, groszek odcedzamy i zaczynamy układać warstwy. Pierwsza warstwa to ogórek. Druga warstwa to jajka posypane posieką cebulą. Lekko solimy. Trzecia warstwa to groszek. Czwartą warstwę stanowi majonez - ilość wg uznania. Majonez pieprzymy. Ostatnią warstwę stanowi ser, do dekoracji posypuję słodką papryką. Sałatkę przykrywam i odstawiam do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować