Średni buraczek czerwony
Puszka kukurydzy
Słoik selera (paski lub wiórki)
6 jaj ugotowanych na twardo
30 dag szynki konserwowej
30 dag sera żółtego
Mały słoik majonezu
Kubeczek śmietany 18%
Sól
Pieprz
Mielona słodka papryka (łyżeczka)
Sałatka warstwowa z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczek gotujemy ze skórką do miękkości. Obieramy i jeszcze ciepły ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczek jest pierwszą warstwą sałatki. Osączamy kukurydze i układamy ją na buraczki. Następnie osączamy seler i posypujemy nim kukurydze. Jajka przeciskamy przez sitko lub drobno siekamy-będą następną warstwą. Szynkę i ser(zostawiamy kawałek sera) kroimy w kostkę (0,5cmx0,5cm) i również układamy warstwami. Majonez i śmietanę mieszamy w osobnym naczyniu-doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos wylewamy na wierzch sałatki. Resztę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim sałatkę. Wierzch oprószamy również mieloną papryką.
Porady
Sałatka powinna "przegryźć" się w lodówce min. 4 godziny.
Komentarze