Sałatka warstwowa z buraczkami

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Inna niż wszystkie za sprawą czerwonego buraczka.

  • 30 min

Składniki:

  • Średni buraczek czerwony
    Puszka kukurydzy
    Słoik selera (paski lub wiórki)
    6 jaj ugotowanych na twardo
    30 dag szynki konserwowej
    30 dag sera żółtego
    Mały słoik majonezu
    Kubeczek śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
    Mielona słodka papryka (łyżeczka)
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczek gotujemy ze skórką do miękkości. Obieramy i jeszcze ciepły ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczek jest pierwszą warstwą sałatki. Osączamy kukurydze i układamy ją na buraczki. Następnie osączamy seler i posypujemy nim kukurydze. Jajka przeciskamy przez sitko lub drobno siekamy-będą następną warstwą. Szynkę i ser(zostawiamy kawałek sera) kroimy w kostkę (0,5cmx0,5cm) i również układamy warstwami. Majonez i śmietanę mieszamy w osobnym naczyniu-doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos wylewamy na wierzch sałatki. Resztę sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim sałatkę. Wierzch oprószamy również mieloną papryką.

Porady

Sałatka powinna "przegryźć" się w lodówce min. 4 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować