Sałatka śledziowa z jajkiem

5 (10 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na smaczną i prostą przygotowaniu sałatkę śledziową z jajkiem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Możemy serwować ją na śniadanie, kolację lub jako pożywną przekąskę w ciągu dnia. Sałatka pysznie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 płaty śledziowe np. wiejskie
    - 1 duży ogórek kiszony
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - 2 rzodkiewki
    - 2 łyżki majonezu light
    - sól i pieprz do smaku

    DODATKI
    - koperek
    - szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Filety śledziowe odsączamy z zalewy i również kroimy na kawałki. Ogórek* oraz rzodkiewki kroimy w kostkę.

    * Do przygotowania sałatki użyłam ogórków kiszonych z miodem, które są dość słodkie. Jeśli użyjemy zwykłych ogórków, to dodajmy dla smaku połowę twardego jabłka.
  • 2. Do pokrojonych składników dodajemy lekki majonez, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem oraz rzodkiewką.

Porady

Sałatka śledziowa jest niezastąpiona podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Jeśli chcemy przygotować większą miseczkę, to odpowiednio powiększmy proporcje. Jeśli lubimy bardziej słodkie sałatki, to użyjmy ogórków konserwowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować