Sałatka santoryńska

0 (0 ocen)

  • 10 min

Na niezwykłej powulkanicznej greckiej wyspie Santorini sałatkę przygotowuje się z pomidorków czereśniowych, krzyżówki ogórka z cukinią, z dzikich kaparów i ich młodych listków oraz oliwek i sera feta. Jest to regionalna odmiana greckiej sałatki.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • ok. 15 małych pomidorków koktajlowych
    • 2 mini cukinie
    • 1/2 cebuli
    • 1/2 papryki
    • kilka oliwek
    • kilka kaparów
    • 2 kawałki sera feta
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • suszone zioła: oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka grecka

Sałatka santoryńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cukinię pokroić w plasterki, pomidorki na połówki, a paprykę w paski.
    • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić.
    • Wymieszać wszystkie warzywa z oliwą, octem, solą i pieprzem.
    • Na wierzchu położyć kawałek fety, polać łyżeczką oliwy i posypać suszonymi ziołami.
    • Sałatkę posypać oliwkami i kaparami.

Porady

Na tej wyspie deszcz latem w ogóle nie pada, a słodkiej wody żródlanej po prostu nie ma. Działają odsalarnie ale do spożycia eksportuje się wodę mineralną. W związku z tym wszystko, co wysuszona ziemia w ogrodzie urodzi, jest wykorzystywane w kuchni. I tak pomidory, które w Grecji kontynentalnej uprawiane są jako normalnej wielkości, tutaj rosną jako minipomidorki wielkości orzecha włoskiego, niezwykle soczyste i słodkie. W mojej sałatce jest minicukinia i nie ma dzikich liści kaparów... wybaczcie, nie znalazłam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować