Taka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże pomidory malinowe
200g sera feta
1 cebula
2 łyżki majonezu
dwie i pół łyżki jogurtu naturalnego
20 listków bazylii
3 łyżeczki oliwy z oliwek
3 łyżeczki wody
Sałatka- polskie pomidory malinowe z albańskim serem typu feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrałem i pokroiłem w kostkę. Pomidory umyłem, pokroiłem w kostkę. Do miski dodałem warstwami: pokrojone pomidory, trochę cebuli i trochę fety (osączonej i pokrojonej w kostkę ok 1x1 cm). Z podanych składników uzyskamy 3 warstwy. Jogurt wymieszałem dokładnie z majonezem i zalałem sosem sałatkę. Listki bazylii umyłem, wrzuciłem do blendera, dodałem wodę i zmiksowałem. Wymieszałem z oliwą i całością polałem sałatkę po wierzchu. Odstawiłem na 15 min do przegryzienia się smaków.
Komentarze