Sałatka pani Wali z fasolką i papryką

0 (0 ocen)

Ciesząca oczy, barwna, chrupiąca sałatka z fasolką szparagową i sosem na bazie oleju sezamowego.

Składniki:

  • 35 dag fasoli szparagowej
    1 marchewka
    3-4 krótkie ogórki
    1 czerwona papryka
    sól
    SOS:
    2 łyżki ziarna sezamu
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka płynnego miodu
    mały kawałeczek kłącza imbiru – nie miałam, więc dałam sproszkowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pani wali z fasolką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osuszyć, odciąć końcówki, usunąć ze środka gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie paski.
    Marchew umyć, obrać, jeśli jest długa, przekroić na dwie części i pociąć obieraczką na cienkie paski.
    Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, ze środka usunąć pestki i pokroić w cienkie długie paski.
    Z fasolki szparagowej odciąż końcówki, opłukać ją, wrzucić na wrzącą osolona wodę i ugotować tak, aby pozostała al’dente.
    Do odcedzonej, gorącej fasolki dodać pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać.
    Na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu, odstawić z palnika, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, polać sałatkę.
    Całość posolić do smaku, delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do zmacerowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować